Skip navigation

B2 Nyelvi közvetítő készség

Készítsen célnyelvű összefoglalást legalább 150 szóban az alábbi szövegről. Térjen ki minden megadott irányítási szempontra. Elérhető pontszám: 15 pont. Figyelem! A vizsga akkor lehet sikeres, ha a vizsgázó részegységenként legalább 40%-ot teljesít.

Tuberkulózis (tbc)

 

A tuberkulózis (másnéven: tbc, tébécé) okozója a Mycobacterium tuberculosis. A betegség jellemzően a tüdőben specifikus gyulladással kezdődik, de az egész szervezetre kiterjedhet. Mivel cseppfertőzés útján terjed, bárki megkaphatja, aki védőoltás útján nem szerzett védettséget.

Az emberiség csaknem egyharmada fertőződik meg élete folyamán. Háborúk, éhínség, hajléktalanság, az orvosi ellátás hiánya járulnak hozzá legfőképp a tbc gyakoriságának növekedéséhez. A hazai esetek száma manapság ismét évről évre növekszik.

Az elsődleges tbc általában tünetmentesen kezdődik, csak az esetek mintegy 5%-ában jelentkezhetnek influenzához hasonló tünetek. Az esetek többségében a gyulladás felszívódik, és szóródás nem következik be.

Többnyire felnőttekben látható a primer komplex aktiválódása, mely vagy újabb fertőzés következtében vagy az immunrendszer működésének gyengesége miatt következik be.

A leggyakoribb tünetek nagyon sok esetben egyáltalán nem jellemzőek a tbc-re. Elsősorban a köhögés, gyakori hőemelkedés, izzadékonyság fokozódása az, ami a mellkas betegségére irányítja a figyelmet. A klinikai képben a nagyfokú fogyás, vérszegénység, az általános állapot romlása, a gyengeség uralkodnak. Ezekhez társulhat véres köpet, nehézlégzés.

Röntgenvizsgálat alapján a betegség legtöbbször felismerhető. Emellett azonban törekedni kell a kórokozó azonosítására. Az ún. saválló baktériumok köpetből, vizeletből, gennyből megfelelő tenyésztési módszerrel, mikroszkóppal kimutathatók. Genetikai módszerek alkalmazása során a kórokozók azonosítását DNS izolálása alapján végzik.

A tbc kezelése elsődlegesen gyógyszeres, melynek megvannak a speciális antibiotikumai. Ezeket általában kombinálva, a betegség súlyosságának megfelelő ideig adják. Műtéti megoldásra - például tüdőlebeny eltávolítására - manapság nagyon ritkán kerül sor.

A megelőzés elődleges eszköze a védőoltás. Magyarországon az újszülöttek és a gyermekek rendszeres BCG-oltása kötelező. A tüdők rendszeres röntgenvizsgálatával a kezdődő folyamatok jól kimutathatók, és idejében, hatékonyan gyógyíthatók.

A fertőző tbc-s beteg veszélyes a környezetére, ezért speciális ápolásra szorul. A legfontosabb szabályokat a kezelőorvossal kell megbeszélni. Fontos a beteg általános kondíciójának fenntartása, a megfelelő kalória- és vitaminbevitel.

A védettség igazolására szolgáló bőrpróba olykor nagyon heves allergiát okoz, melynek során a bőrpír és a duzzanat akár az egész karra is kiterjedhet. Ez a jelenség arra utal, hogy a beteg vagy átesett tbc-n, vagy jelenleg is tbc-ben szenved.

 

320 szó

 

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/tuberkulozis_tbc/89

 

 

Összefoglalás szempontjai:

1. Betegség rövid leírása

2. Betegség előfordulása és okai

3. A fertőzés formái: Elsődleges tbc

4. A fertőzés formái: Másodlagos tbc

5. Másodlagos tbc tünetei

6. Diagnózis

7. Kezelés

8. Megelőzés

9. Fertőző TBC-s beteg

10. Hasznos tudnivalók

Enable JavaScript

Reflexió

1. Betegség rövid leírása

Reflexió

2. Betegség előfordulása és okai

Reflexió

3. A fertőzés formái: Elsődleges tbc

Reflexió

4. A fertőzés formái: Másodlagos tbc

Reflexió

5. Másodlagos tbc tünetei

Reflexió

6. Diagnózis

Reflexió

7. Kezelés

Reflexió

8. Megelőzés

Reflexió

9. Fertőző TBC-s beteg

Reflexió

10. Hasznos tudnivalók