Skip navigation

C1 Íráskészség

Írjon hivatalos levelet 200–250 szó terjedelemben. Ügyeljen a hivatalos levél formai követelményeire és térjen ki minden megadott szempontra úgy, hogy a levél egységes szöveget alkosson. Az irányítási szempontoknak nem megfelelő vizsgadolgozat értékelése: 0 pont. A titkosítás érdekében saját neve helyett a megadott nevet használja. Elérhető pontszám: 15 pont. Figyelem! A vizsga akkor lehet sikeres, ha a vizsgázó részegységenként legalább 40%-ot teljesít.

Ön Dr. Bor Ede/Eta, klinikai immunológus (Bath Polyclinics, Bath, 6 Pine Lane, BA1 UK), válaszlevelet ír családorvos kollégájának, Dr. Tim Bellnek (Family Health Care Centre, 10 Oak Lane, Bath, BA2 UK), a következő szempontok szerint:

 

  1. Megköszöni kollégájának a szokatlan esetet: egy 23 éves afrikai származású nőbeteget elviselhetetlen ízületi fádalommal és bőrkiütéssel vittek a sürgősségi osztályra. Az előző néhány héten a fiatal nőnek gyakran volt hőemelkedése, egyre fáradtabbá, gyengévé vált, ezután súlyos fejfájás alakult ki nála, lefogyott, a haja foltokban kihullott. Éjjeli verejtékezésre is panaszkodott.
  2. Egyetért a feltételezett diagnózissal, miszerint szisztémás lupus erythematosus (SLE) a beteg kórképe, amely egy autoimmun betegség. Alapos kivizsgálásra van szükség.
  3. Felhívja kollégája figyelmét, hogy SLE esetén jellemző a visszatérő láz, gyengeség, fáradékonyság, rossz közérzet, fényérzékenység, bőrpír, hajhullás. Az SLE a bőr és az ízületek mellett számos más szervet is érinthet, pl. a vesét, a szívet, a vérképző szerveket.
  4. Szükségesnek tartja hangsúlyozni, hogy kilencszer gyakoribb az SLE előfordulása az afrikai és az ázsiai populációban. A betegség legmarkánsabb klinikai tünete az antinukleáris és egyéb antigénekkel szembeni autoantitestek megjelenése a vérben.
  5. Kiemeli, hogy bár a betegség egyre jobban kezelhető, továbbra sem gyógyítható.
  6. Szükségesnek tartja hangsúlyozni a felesleges gyógyszerelés elkerülését.Az SLE kezelésében a legfontosabb a fokozott immunaktivitás visszafogása, valamint a tünetek csökkentése, illetve szervkárosodás esetén a szerv működésének támogatása. A kezelésnek azonban a beteg klinikai állapotához kell igazodnia.