Skip navigation

B2 Nyelvi közvetítő készség

Készítsen célnyelvű összefoglalást legalább 150 szóban az alábbi szövegről. Térjen ki minden megadott irányítási szempontra. Elérhető pontszám: 15 pont. Figyelem! A vizsga akkor lehet sikeres, ha a vizsgázó részegységenként legalább 40%-ot teljesít.

Tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia)

A tejcukor-érzékenység azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja lebontani a minden tejtermékben megtalálható tejcukrot a laktáz (lactase) emésztőenzim hiánya miatt. Ez hasmenést és hasi görcsöket eredményez. A laktóz (lactose) - a tejben és más tejtermékekben található legfontosabb cukor - lebontását a laktáz enzim végzi, amelyet a vékonybél nyálkahártya sejtjei termelnek. Normális esetben a laktáz a tejcukrot két alkotóelemére, glükózra (glucose) és galaktózra (galactose) bontja le. Ezek az egyszerű cukrok aztán a bélfalon keresztül a véráramba szívódnak fel. Ha laktáz-hiány áll fenn, a tejcukor nem emésztődik meg, és nem szívódik fel. A magas tejcukor koncentráció vizet von magához és hasmenést okoz. Ezután a laktóz a vastagbélbe kerül, ahol baktériumok fermentálják, ami bélgázosságot és savas székletet eredményez.

Más cukrokkal szemben is előfordulhat intolerancia, ez azonban igen ritka. A szukráz (sucrase) nevű enzim hiánya például a szukróz (sucrose), míg a maltáz (maltase) és az izomaltáz (isomaltase) enzimek hiánya a maltóz (maltose) felszívódását akadályozza.

A tejcukor-érzékenységben szenvedők általában nem tolerálják a tejcukrot tartalmazó tejet és a tejtermékeket. Sok ember már a korai életszakaszban felismeri, hogy a tej és tejtermékek gasztrointesztinális problémát okoznak és tudatosan, vagy tudat alatt kerülik ezeket a tejtermékeket. A tejcukor-érzékeny gyermekben hasmenés alakul ki, és lehet, hogy a súlya nem gyarapodik, amennyiben az étrend tejet is tartalmaz. Felnőttekben felfúvódás és görcsök, hasmenés, bélgázosság, hányinger, hangos bélzörejek (borborygmi) és a laktóz-tartalmú étel elfogyasztása után 0,5-2 órával sürgető székelési inger léphet fel. Egyes esetekben a súlyos hasmenés megakadályozhatja a tápanyagok megfelelő felszívódását, mivel azok túl gyorsan távoznak el a testből. A rendellenesség tünetei azonban általában enyhék. Az orvos akkor gyanakszik laktóz intoleranciára, ha a betegben a tejtermékek elfogyasztását követően tünetek jelentkeznek. Amennyiben 3-4 hetes tejtermék-mentes étrend mellett a tünetek megszűnnek, a diagnózis megerősítést nyer. Speciális vizsgálatokra ritkán van szükség.

A rendellenességet a tejcukrot tartalmazó ételeket, elsősorban a tejtermékeket kerülő étrenddel lehet kontrollálni. A laktáz vény nélkül megvásárolható folyadék és tabletta formában, így a tejhez hozzáadható. Sok szupermarketben kapható csökkentett laktóz tartalmú tej és más termék. Tejcukor-érzékenyek számára ajánlatos kalciumot fogyasztani a kalciumhiány megelőzésére.

http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_3001

Az összefoglalás szempontjai

1.

definíció

2.

a tejcukor lebontása és felszívódása a vékonybélben

3.

a tejcukor fermentálása a vastagbélben

4.

más cukrokkal szembeni intolerancia

5.

tünetek gyermekeknél

6.

tünetek felnőtteknél

7.

súlyos hasmenés

8.

diagnózis

9.

kezelés

10.

kalcium pótlás