Skip navigation

C1 Nyelvi közvetítő készség

Fordítsa le az alábbi szöveget! Elérhető pontszám: 15 pont. Figyelem! A vizsga akkor lehet sikeres, ha a vizsgázó részegységenként legalább 40%-ot teljesít.

Betegtájékoztató

A készítmény egy gyors hatású, modern inzulin, a humán inzulin továbbfejlesztett változata.

A gyógyszer a magas vércukorszintet csökkenti felnőtteknél, serdülőknél, továbbá 2 éves és idősebb gyermekeknél, akiknél diabetes mellitus alakult ki. A termék segít megelőzni a cukorbetegség szövődményeit.

Az injekció beadása után 10–20 perccel kezdi csökkenteni a vércukorszintet, maximális hatása az injekció beadását követő 1. és 3. óra között jelentkezik, és 3–5 órán át megmarad. A hatás rövid időtartama miatt az injekciót általában közepes vagy hosszú hatástartamú inzulinkészítményekkel együtt kell adni. A készítmény adható pumparendszerben folyamatos infúzióban is.

Bizonyos állapotok és tevékenységek befolyásolhatják az inzulinszükségletet. Beszélje meg kezelőorvosával, ha vese- vagy májbetegsége, mellékvese, agyalapi mirigy vagy pajzsmirigy betegsége van; ha a szokásosnál több testmozgást végez, vagy a szokásos étrendjén változtatni szeretne, mivel ezek befolyásolhatják a vércukorszintet. Ha megbetegszik, akkor is folytassa az inzulin alkalmazását és forduljon kezelőorvosához. Ha külföldre utazik, az időzónákon keresztül történő utazás befolyásolhatja az inzulinszükségletét és az injekciók beadásának időzítését.

Ha a vércukorszintje alacsony vagy magas, ez befolyásolhatja koncentrálóképességét vagy reakciókészségét, ezáltal a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képessége is megváltozhat. Kérjük, gondoljon arra, hogy így Önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki.

Az alacsony vércukorszint jelei: hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr, fejfájás, szapora szívverés, émelygés, rendkívül erős éhség, átmeneti látászavarok, bágyadtság, szokatlan fáradtság és gyengeség, nyugtalanság vagy remegés, szorongó érzés, zavartság és koncentrálási nehézség. A kritikusan alacsony vércukorszint eszméletlenséghez vezethet.

Az injekciót a bőr alá kell beadni vagy folyamatos infúzióként pumparendszerben kell alkalmazni. A pumparendszerben történő alkalmazás előtt egészségügyi szakember által nyújtott alapos oktatásban kell részesülnie. Az inzulint soha sem szabad közvetlenül vénába vagy izomba beadnia.

(Forrás: www.hazipatika.com)