Skip navigation

C1 Íráskészség

Írjon hivatalos levelet 200–250 szó terjedelemben. Ügyeljen a hivatalos levél formai követelményeire és térjen ki minden megadott szempontra úgy, hogy a levél egységes szöveget alkosson. Az irányítási szempontoknak nem megfelelő vizsgadolgozat értékelése: 0 pont. A titkosítás érdekében saját neve helyett a megadott nevet használja. Elérhető pontszám: 15 pont. Figyelem! A vizsga akkor lehet sikeres, ha a vizsgázó részegységenként legalább 40%-ot teljesít.

Ön Dr. Tim/Lea Bell, klinikai neurológus (London Polyclinics, 4 Swan Lane, SE, Department of Neurology). Levelet ír családorvos kollégájának, Dr. Bob Hill-nek (Family Health Care Centre, 5 Lime Lane, NW, London) egy beutalt beteggel kapcsolatban, a következő szempontok szerint:

  1. Megköszöni az érdekes esetet. A beteg egy 45 éves férfi, akit családorvosa agytörzsi infarktus gyanújával utalt a sürgősségi osztályra, miután a beteg jobboldali arcgyengeséget, valamint fokozódó alsó és felső végtagi gyengeséget észlelt. Végtagzsibbadásra és hangyamászás-érzésre (paresztézia) is panaszkodott.
  2. Egyetért a feltételezett diagnózissal, miszerint a betegnek agytörzsi infarktusa van. A rutin vérvizsgálat jelentős elváltozást nem mutatott, a lumbálpunkció 6.0 g/l proteint mutatott. Sem vörös-, sem fehérvérsejt, sem kórokozó nem volt látható.
  3. Felhívja kollégája figyelmét, hogy a pontos diagnózis Guillain-Barré szindróma (GBS), amely egy autoimmun polyradiculomyelitis.     
  4. Kiemeli, hogy a GBS az idegrendszer lehetséges válasza valamilyen immunológiai kihívásra. Kialakulhat egy rosszindulatú sejtelváltozással kapcsolatban, sebészeti beavatkozást vagy védőoltást követően.
  5. Szükségesnek tartja hangsúlyozni, hogy a differenciáldiagnózis felállításánál ki kell zárni a diphtheria, botulizmus, porphyria, toxikus neuropathia vagy poliomyelitis jelenlétét.
  6. Hangsúlyozza, hogy az oxigénterápia (gépi lélegeztetés) megmentheti az ilyen beteg életét, amikor a beteg oxigénszaturációja kritikus szintre süllyed a vérben. Ezért folyamatosan ellenőrizni kell a vérgáz értéket. A terápia során plazmaferezist kell alkalmazni és immunglobulint kell adni a betegnek.