Skip navigation

Mintafordítás

 

 

Gaucher kór

 

A Gaucher kór egy örökletes betegség, ami recesszív módon öröklődik. 

 

Ez azt jelenti, hogy mindkét szülőből hibás gént kell kapnia az utódnak ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. 

 

Ez a ritka betegség sokkal nagyobb gyakorisággal fordul elő egyes zártabb közösségekben

 

A Gaucher-kór klinikai tünetei a glukocerebrozidok különböző szervrendszerekben történő felhalmozódásából adódnak, amelyeket így károsítanak.

 

A glukocerebrozidok a zsíranyagcsere termékei, amelyek egy enzim (béta-glükozidáz) működésének zavara miatt halmozódnak fel a szövetekben Ez az enzim az elöregedett sejtek lebontásában játszik szerepet.

 

A lép megnagyobbodik, sokszor olyan nagyra megnő, hogy a hasüreg nagy részét elfoglalja. A máj szintén növekszik, de kisebb mértékben. 

 

A csontvelőben történő glukocerebrozid felhalmozódás tönkreteszi a vér alakos elemeinek képzését, így vérszegénység, alacsony fehérvérsejtszám  ill. alacsony vérlemezkeszám jön létre. 

 

A beteg vérzékenyebbé válik, fáradékony és gyakran erős csontfájdalomról panaszkodik. A betegek csontja törékenyebb az átlagosnál. 

 

Régebben a diagnózist csontvelőminta vétele után az abban megtalált ún. Gaucher sejtek azonosításával állították fel. A Gaucher-kór megállapítása ma DNS-elemzéssel és enzimvizsgálatokkal történik.

 

A Gaucher-kóros gyermekek lassabban fejlődnek, alacsonyabbak maradnak, nemi érésük is később kezdődik. Bőrük színe helyenként nagyobb foltokban sárgás-barna. A szemek körül piros foltok jelenhetnek meg. 

 

A diagnosztizálás után az enzimpótlásos kezelés hatására a Gaucher-kór tünetei csökkenthetők és visszafordíthatók. 

A gyógyulási eredmény kedvezőbb akkor, ha nincsenek vagy enyhék az idegrendszeri tünetek. 

 

 

A betegek a rendszeres és egyénileg beállított kezelés mellett tünetmentesek lesznek. Teljes gyógyulást a jövőben majd a génterápia jelenthet az ebben a betegségben szenvedőknek. 

 

Fontos, hogy a betegség megelőzése érdekében a gyermekvállalás előtt a szülők genetikai tanácsadáson és vizsgálaton részt vegyenek.